Carmen Craiun Bazilescu - revelatia anului plastic 2011, articol de Aristotel Bunescu in OPINIA NATIONALA nr.548 din 10 oct.2011
Carmen Crãciun Bazilescu – revelatia anului plastic 2011
Un nou eveniment marca Galeriei Elite Prof Art din Bucuresti, expozitia Metarmorfoze semnatã de Carmen Crãciun Bazilescu. La propunerea amabilã a sotilor Mihaela si Adrian Pandelescu, conducãtorii galeriei din strada Nanu Muscel nr 14, din cartierul Cotroceni, amatorii artelor vizuale au putut participa la un vernisaj elegant, în care Eugenia Florescu a vorbit despre o viatã dedicatã picturii, dar si pregãtirii elevilor.
Spre deosebire de alte vernisaje, acum lumea a fost atât de marcatã de lucrãrile prezentate pe simeze, încât mai multi participanti au tinut sã îsi exprime, cu voce tare, admiratia pentru aceastã expozitie.
Toti oamenii prezenti în expozitie, fie la vernisaj, fie în zilele urmãtoare, au remarcat faptul cã o fãpturã firavã, precum Carmen Crãciun Bazilescu, ascunde în interiorul sãu o fortã puternicã. Ea explicã faptul cã artista se poate împãrti, dupã proportii doar de ea stiute, între picturã, familie, ori
cariera didacticã.
În afarã de lucrãrile de mari dimensiuni, prezentate în sãlile principale ale galeriei, o altã surprizã de proportii, a fost colectia de tablouri de la nivelul inferior al vilei consacrate, în totalitate, artei.
Un critic de talia lui Virgil Mocanu a scris despre Carmen Crãciun Bazilescu: Existã un punct de la care nevoia de certitudine, poate una dintre cele mai necesare si definitorii dimensiuni umane, se converteste în curiozitate si neliniste, în cãutare si incertitudine, ca un fel de compensatie fertila, desi inconfortabilã. Binecuvântare sau blestem? Greu de spus, atâta vreme cât fiecare din noi nu a
verificat efectele acestei perene tentatii faustice asupra propriului eu demiurgic. Incontestabil însã, ea pune în miscare si hrãneste spiritul, nevoia de a depãsi limite, de a cãuta si reinventa pe ascensionala spirala a evoluþiei. Avantajul, sau handicapul, acestui vertij ce antreneazã fiinþa umanã rezidã în faptul cã nu existã un capãt, ca perspectivã, la fel ca si tentatiile, rãmân deschise, evanescente si acaparatoare. Structurile îsi dilatã teritoriile, tind sã se interfereze si la margini de tãrâmuri se nasc noi configuratii, propuneri si certitudini. Undeva, in acest punct de contact al lumilor de semne si semnificatii, intuind permanenta devenire heraclitianã oi cãutandu-i echivalente tranzitorii pentru clipa de duratã a imaginii, Carmen Crãciun Bazilescu îsi desfasoarã cãutãrile.
La finalul lui septembrie, Galeria Elite Prof Art a gãzduit vernisajul unei mari expozitii colective Culorile toamnei, care aratã cum se zãreste acest anotimp prin sensibilitatea rafinatã a artistilor.
Aristotel BUNESCU