Aspect de la vernisajul expozitiei TRAIRI PLASTICE de la Palatul Parlamentului, sept. 2017
http://www.curierulnational.ro/Piata+artei/2017-09-27/%E2%80%9DTrairi+plastice%E2%80%9D%2C+tuse+de+culoare+si+expresivitate?utm_source=Curierul+National&utm_campaign=53bd2b5166-UA-7973187-1&utm_medium=email&utm_term=0_8905e9b2b5-53bd2b5166-206542481
”Trăiri plastice”, tuşe de culoare şi expresivitate
Piata artei - Mihai Gîndu
Curieul National 2017-09-27
La Sala de expoziţii de artă ”Constantin Brâncuşi”, de la Palatul Parlamentului, iubitorii picturii mai pot admira, până sâmbătă, 30 septembrie, expoziţia colectivă (cu vânzare) intitulată ”Trăiri plastice”, unde expun zeci de artişti, membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici.
Expoziţia este deschisă zilnic între orele 10-17, iar intrarea este liberă.
Mărturisesc că, în contextul în care tot mai puţină lume îşi face timp pentru artă, care este deseori abandonată în favoarea facilului sau a senzaţionalului, orice manifestare artistică mi se pare un câştig. Atât pentru artist, cât şi pentru public. Însă, desigur, cu condiţia de a se menţine între graniţele artei şi de a nu friza kitsch-ul, din păcate atât de răspândit în zilele noastre.
Cu atât mai bine este atunci când avem de-a face cu artişti talentaţi, cu artă autentică - nu neapărat din cea care se vinde pe bani foarte, foarte mulţi, fiindcă aceasta devine o afacere sau o industrie în care nu mai primează criteriul valoric.
Chiar dacă, după gusturile mele, au fost prezente şi câteva tablouri mai puţin reuşite, care - probabil - nu vor trece testul timpului (test care se poate dovedi mai eficient decât chiar critica de specialitate), cu bucurie pot spune că am întâlnit destule mostre de pictură autentică, rod al muncii unor artişti talentaţi şi prilej de bucurie pentru privitor.
Genurile abordate sunt destul de diverse, de la peisaje ce amintesc oarecum de pictorii impresionişti şi (câteva) portrete până la artă abstractă sau cu un vag iz de suprarealism, deşi acestea din urmă sunt îngistru clasic. minoritate. Fapt care ne întăreşte convingerea că artiştii care expun au ales mijloace de exprimare diferite, pentru a ajunge însă la un numitor comun: arta.
Criticii vor avea, desigur, păreri diferite în privinţa calităţii, dar asta nu poate decât să ne bucure, fiindcă mai rar se întruneşte unanimitatea în privinţa unei opere de artă......
...prin impresiile mele m-am străduit să argumentez că această expoziţie colectivă merită cu prisosinţă vizitată şi încurajată, fiindcă oferă destule surprize, în marea lor majoritate, plăcute.
Iubitorii picturii (şi ai artelor, în general) pot astfel să evadeze din cotidian şi din banal pentru un timp (timp considerabil, având în vedere că este o expoziţie destul de amplă) şi, de ce nu, pot achiziţiona lucrările favorite, susţinând astfel artiştii care le-au creat şi adăugând în colecţiile lor noi exponate.